X
    Categories: Blog

Gentest af foster eller forældre?

Som gravid kan det være en god idé at få foretaget en eller flere gentests, der viser om dit barn bliver født med mentale eller fysiske handicap eller med genetiske sygdomme. Her får du nogle gode tips, som du kan tage med i dine overvejelser, når du skal have foretaget en gentest

Gentest af forældre eller fostret

Gentests tages enten af forældre eller af fostret. Mange tror dog fejlagtigt, at gentests af fosteret er farligt for barnet, men det er det ikke. I dag er vi blevet så gode til gentests, at de kan udføres uden risiko for barnet. En gentest af fosteret vil tilmed være mere præcis en en gentest af forældrene, fordi gentests af forældrene bare viser om der er en chance for at barnet bliver født med en genetisk sygdom. Dvs. at der altid er en chance for at barnet ikke får den genetiske sygdom. Det kan dog give forældre ro i maven, hvis de ved om de har nogle arvelige sygdomme, som de kan give videre til deres børn. Forældre har derfor mulighed for at få taget en horizon test, som tester forældrene for op til 274 genetiske sygdomme. 

Harmony test, Panorama test eller Vistara test

Når man foretager en gentest af fosteret kan man få taget tre forskellige typer gentests: En harmony test, en panorama test eller en vistara test, som tester om barnet bliver født med genetiske sygdomme, fysiske handicap eller mentale handicap. 

Harmony test

Udover en moderkageprøve, så er en harmony test den sikreste måde at finde frem til om barnet har downs syndrom. Testen finder faktisk 99,9% af fostre med downs syndrom, så den er meget troværdig. Derudover testes barnet også for diverse andre sygdomme, herunder Edward syndrom, Pataus syndrom og DiGeorge syndrom. 

Panorama test

Panorama testen minder meget om Harmony testen,  da den også tester for kromosomfejl. Denne undersøgelse finder frem til hvad risikoen er for at barnet bliver født med downs syndrom, edwards syndrom, pataus syndrom eller turners syndrom. 

Vistara test

Ved Vistara testen tester man barnet for 30 alvorlige genetiske sygdomme, herunder Noonan syndrom, osteogenesis imperfecta og rett syndrom. Når man vælger en gentest, er det desuden vigtigt at vide, at chancen for at barnet fødes med en af disse 30 alvorlige genetiske sygdomme ofte er højere end chancen for at barnet fødes med downs syndrom.

admin:
Related Post