X
    Categories: Blog

Lær alt om radon og hvordan man måler det

Radonmåling kan være afgørende om man for eksempel skal købe lejlighed eller hus. Hos radonhuset.dk kan man købe alt man har brug for til en radonmåling. Det kan være kræftfremkaldende at have radon i en bolig så det er vigtigt at man får lavet en radonmåling og får et tal på hvor meget radon der er i luften. Mængden kan variere meget fra bolig til bolig da det ofte trænger op fra grunden. Det er vigtigt at have en nivå der ligger under det Sundhedsstyrelsen anbefaler da andet kan være skadeligt for dig og din sundhed.

Måle undervejs og følg udviklingen af radon i din bolig 

Med enkle foranstaltninger kan man nemt sænke værdien af radon i boligen og gennem at lave en radonmåling undervejs kan man følge udviklingen og kontrollere om tiltagene virker, hvis det nu ikke er inden for niveauerne der er anbefalet. At måle regelmæssigt så får du mere præcise tal da mængden kan variere fra dag til dag og fra forskellige dele af boligen. Det kan være ret stor forskel fra forhave til baghave men også hvis det er vinter eller sommer. Om vinteren er ofte niveauerne højere men om sommeren ser man generelt at det er lidt lavere. Som du forstår så er det vigtigt med radonmåling for at du og dem du bor sammen skal have et godt klima i huset eller lejligheden. 

Radonmåling er nemt og hurtigt 

Med en elektronisk radonmåler kan man nemt og hurtigt måle direkte og få en indikation allerede efter to døgn. Men det anbefales at man måler i en uge for at få et mere præcist resultat. Man skal måle i vintermånederne med fordel men selvfølgelig kan man også i sommermånederne men så skal man være opmærksom på at man stiller mål boksen et sted hvor det ikke udluftes så ofte eller for kraftigt. Gør man det så kan man få rigtige resultater. De højeste niveauerne eller koncentration af det findes normalt i de nederste plan i din bolig eller lejlighed. Dette skal man lige tænke over hvis man bor på flere etager, at man laver en mindst én radonmåling på hver etage i sin bolig. Det følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. 

Hvordan går man til vejs, hvis man vil måle niveauerne i sin bolig? 

Det kan være svært at lugte eller se hvor høje niveauer af radon er i din bolig. Det lige præcis derfor man skal have en målare for at detektere hvor høje niveauerne egentlig er og ikke risikere at de bliver for høje. Det findes retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen ift. radonmåling som de anbefaler at man følger. Når man skal måle så skal man bruge såkaldte passive mål bokse til at foretage målingerne med. Det skal måles over en periode af to måneder og det er vigtigt at det foregår i vinterhalvåret. Det vil sige i perioden 1 oktober og 31. marts. Man skal også gøre opmærksom på at hvis man har børn skal deres værelse også måles da de desværre er meget mere modtagelige for det. Det findes mulighed at købe disse målere nemt på nettet og mange har mængderabat både til almindelige radonmåling og de hurtigere såkaldte “kvik-målinger”. 

admin:
Related Post