Urtete har eksisteret længe før vores tidsregning – ja, faktisk i flere tusinde år. Oldtidens grækere, egyptere samt diverse andre befolkningsgrupper i Asien eksperimenterede længe med teblade; bl.a. til medicinsk brug.
Teens oprindelse
Man mener, at teen stammer fra Kina og helt tilbage fra 2737 før vores tidsregning. Historien går på, at den kinesiske kejser Shen Nung, som også var en berømt urtelæge, sad under en busk, mens hans tjener kogte vand ved siden af. Ved et tilfælde falder blade fra busken ned i det kogende vand, men Shen Nung smagte alligevel på væsken – og han kunne lide det, som han smagte. Bladet stammede nemlig fra busken Camellia Sinesis, som er en tebusk – og således var den første te en realitet. Det er selvfølgelig umuligt at vide, om historien er sand. Men én ting er sikkert: Te var udpræget i Kina, længe før det kom til Europa samt Nord- og Sydamerika.
Hollænderne var de første, som importerede store mængder af te til Europa. De lavede bl.a. en handelsrute fra den indonesiske ø Java, via Kina, for til sidst at ende i Europa.
Urtete – en hel unik te
Urtete bliver lavet på nogenlunde sammen måde som traditionel, almindelig te. Ingredienserne kan være alt fra bær, frugter, krydderier, blomster, bark fra træer og mange andre ting – og det kan både brygges på friske og tørrede urter. Men i modsætning til almindelig te indeholder urtete ingen koffein, og derfor stresser du ikke din krop, hvis du drikker meget urtete.
Urtete kan holde sig i flere år, hvis du opbevarer det hensigtsmæssigt. Du kan med fordel hælde teen i en pose eller i en lufttæt beholder, hvorfor den beholder sin duft og smag i længst mulig tid.
Hvis du har problemer med at sove, kan det ydermere være en god idé at drikke lidt urtete. Urtete indeholder bl.a. humle, pebermynte og kamille, som alt sammen medvirker til at berolige krop og sind, så du nemmere kan falde i søvn. Derudover har urtete en antiinflammatorisk effekt, hvorfor det er en god idé at drikke, hvis du f.eks. er forkølet.