X
    Categories: Blog

Smertefri rodbehandling

Woman having teeth examined at dentists

Mange danskere har alt for dårlig tandhygiejne, som alt for ofte resulterer i carries.  Men hvis man ikke får behandlet sin caries i tide, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt med en rodbehandling. Jeg er desværre én af de danskere, som har fået lavet en rodbehandling. Ikke desto mindre har jeg ingen komplikationer med tanden nu. Dengang fik jeg at vide, at det var et hul i tanden, som havde nået ned til tandbenet og helt igennem tandnerven. Dette resulterede i, at bakterier trængte ind og gav en slem betændelse i nerven, hvorfor det var nødvendigt med en rodbehandling.

Min tandlæge gav mig en smertefri rodbehandling

Inden rodbehandlingen havde jeg lidt frygtet, at det skulle gøre ondt – men jeg blev heldigvis positivt overrasket, da det faktisk var en smertefri rodbehandling. Jeg havde indledningsvist været til en forundersøgelse, som skulle diagnosticere, at der var tale om en egentlig rodbetændelse. Forundersøgelsen bestod bl.a. af røntgenbilleder, og her blev min tandlæge opmærksom på, at der var tale om en rodbetændelse i tanden.

Bedøvelsen virkede helt perfekt, så jeg ingen smerter eller ubehag havde. Derefter blev nerven fjernet, hvorefter den tomme rodkanal blev renset for bakterier. Herefter blev der fyldt desinficerende kalk i rodkanalen for at lukke rodkanalen midlertidigt. Da jeg havde haft den desinficerende kalk i rodkanalen i en uge, blev den taget op, hvor den permanente fyldning blev lagt i. Efter behandlingen var overstået var jeg på en blanding af medicin; herunder Ibuprofen og Panodil, hvilket jeg fik udleveret på klinikken.  

Sådan undgår du selv en rodbehandling

Hvis du skal undgå at få foretaget en rodbehandling, så er der flere forskellige tiltag, som du kan benytte dig af. Regelmæssige tandlægebesøg – minimum 1 gang om året – er vigtigt, hvis man undgå eventuelle cariesangreb i at udvikle sig. Derudover er det meget vigtigt, at børste sine tænder 2 gange om dagen grundigt. I den forbindelse er det vigtigt, at børste tænderne i cirkulære bevægelser, så man ikke slider på tandfladerne.

Ligeledes er det altid vigtigt, at supplere tandbørstningen med tandtråd og tandstikker, så alle de værste bakterier mellem tænderne og i tandkødet også forsvinder. Der er især vigtigt, at supplere med tandtråd og tandstikker, når man børste tænder, inden man skal sove. Der sidder typisk en masse plak tilbage på tænderne, efter man har børstet tænder, og de bakterier har gode vilkår, hvis man ikke får fjernet plakken.           

admin:
Related Post