X
    Categories: Blog

Uldstof – naturlig isolering

Uld er meget anvendeligt både om sommeren og vinteren, da det om vinteren isolerer mod kulden udefra og om sommeren isolerer mod varmen udefra.

Jeg syer selv med uld

Jeg har selv forsøgt mig med at sy af uld og det seneste jeg har forsøgt mig med er langt undertøj af uld. Det er gået rigtig godt. Det sidder tæt på kroppen og sidder som det skal. Når jeg står på ski, skal det selvfølgelig være med til at holde kulden ude og samtidig transportere sveden væk.

Uld er i særdeleshed godt som det inderste lag i kolde omgivelser, da uld består en tusindvis af små fibre der igen består af luftlommer, som optager sveden og hæmmer udviklingen af bakterier i sveden. Det er nemlig ikke sved der lugter men de bakterier der vokser i sveden efter nogen tid, som lugter. Disse bakterier har ringe vækstforhold i uld og derfor kan man gå med det samme lange uldundertøj lang tid inden det begynder at lugte, sammenlignet med skiundertøj i eksempelvis polyester.

Egenskaberne ved uld

Der findes en masse forskellige slags uld, der har hver især er af grovere eller finere art. En meget populær uldtype er merino uld der er en fin type uld. Man måler det på en skala der hedder mikron, hvor en tommelfingerregel siger at de typer af uld der er over 28, virker kradsende og kløende, mens de uldtyper der ligger under 28 ikke virker kløende, men derimod bløde og behagelige. Shetlandsuld ligger typisk over 28 mens lamps wool er en rigtig fin uldtype og ligger en del under 28 mikron.

Grunden til at uld er et så fremragende isoleringsmateriale er at det består af et utal af små tætsiddende fibre, der danner luftlommer, som fungere som et isolerende lag fordi rent fysisk så isolerer stillestående luft.

Min stofleverandør

Som jeg er rigtig glad for at handle med, er Stofdepotet. Der har et kæmpe udvalg af uldstoffer, og mange forskellige kvaliteter herunder: Undertøjsuld, vævet uld, møbeluld, beklædningsuld, frakkeuld, strikket uld, uldfilt og uldjersey samt uld boucle. Jeg finder altid noget uld jeg kan bruge her!

admin:
Related Post