X
    Categories: Blog

Påsken – den vigtigste kristne højtid

Påsken står for døren. I nogle kulturer og lande er der tradition for at give en påskegave til nære familiemedlemmer, venner eller kollegaer. Det kan f.eks. være noget lækkert chokolade, en kurv eller lignende. Rundt omkring på jordkloden bliver påsken – som jo er den vigtigste kristne højtid – fejret på mange forskellige måder. Påsken markeres faktisk allerede inden, at selve påskeugen går i gang, da palmesøndag altid falder søndagen inden påskedag. Derfor kan man sige, at palmesøndag er indledningen til påskeugen.

Det var på denne dag, man mener, at Jesus red ind i Jerusalem på et æsel. Her viftede de overværende med palmeblade; deraf navnet palmesøndag. Fire dage senere markerer skærtorsdag den sidste nadver, som er dagen, hvor Jesus for sidste gang var samlet med sine disciple og spiste sit sidste måltid. Men det er også dagen, hvor Jesus blev forrådt af Judas, hvorefter han blev anholdt. Dagen efter – langfredag – blev Jesus korsfæstet på Golgata. Inden korsfæstelsen blev Jesus hånet, ligesom han selv var nødt til bære korset Via Dolorosa (smertens vej). To dage senere markeres den vigtigste dag i den kristne kalender: Påskedag. Det var på denne dag, at Jesus genopstod fra de døde efter at have været død siden langfredag. Grunden til at både katolikker, protestanter og ortodokse fejrer påskedag er fordi, det vidner om det evige liv – og at Jesus ofrede sig for vores synders skyld.

Påskeferien 

I Danmark – og i de fleste andre lande med en overvejende kristen befolkning – er skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag helligdage. Og rigtig mange holder også fri mandag, tirsdag og onsdag i påskeugen, så man sammenlagt får hele 10 fridage. I år falder påsken relativt sent, da påskedag først er d. 17. april. 

I midten af april kan foråret sagtens vise sig fra sin pæne side med høje temperaturer og masser af solskin. Derfor vil mange danskere også i denne påske flokkes ud til sommerhusområderne, hvor de forhåbentlig vil blive beriget med dejligt forårsvejr. I midten af april vil anemonerne i skovene nok også stå i fuldt flor, da de skal nå at springe ud, inden løvtræernes blade springer ud. Det er derfor oplagt at tage familien med en tur i den lokale skov, hvor I kan nyde hinandens selskab, imens I går rundt i den naturskønne skov.      

admin:
Related Post